Gombhoz a kabátot, kabáthoz a főhőst! A kreatív fantázia gyógyíthat is. Interjú Menyhért Anna meseíróval.

Zeg-zúgos emeleti lépcsőház, történelem szagú belvárosi szellemi műhely a Kossuth Klubban, ahonnan már érkezésünkkor tea illat csábítóan hívogat. Hat kis gyerek, egy asztal körül, színesek, könyvek és saját tolltartó kikészítve. Kedves, mosolygós arc, finom moderáció, pontosan találó kérdések, a fantázia terelgetése kisiskolások gondolatainak kifejezése…meseírás együtt. 

 

„Húzzatok egy-egy gombot”- mondja Anna. Csörren a doboz van benne nagy lyukú, rusztikus, piros, nagy és kicsi gomb is. „Válasszatok,ha mindenkinek meg van mondjátok, milyen kabáthoz illik? Ki hordja? Öreg vagy fiatal? Hol lakik? Fiatal nő égszínkék felsőben, van gyereke? Piripócson , vagy?” Formálódnak a szavak, a mondatok, a mese, a gyerekek elmélyülnek a néha vicces, néha komoly kérdésekben és válaszokban, alkotnak és utána lerajzolják a közös alkotást…

Mióta foglalkozol mesékkel, meseterápiával, kreatív gondolkodás fejlesztéssel 5-8 éves gyerekek körében?


2010-ben jelent meg az első kötet A kis ló kalandjai című mesekönyv-sorozatomban. Ezeknek a meséknek az az alapja, ahogyan a kisfiammal közösen meséltünk. A mesékben szerepel Anya és Tomi, ők ketten mesélnek a kis ló kalandjairól. Ekkorra már kb. 3 éve meséltünk együtt.

Innen indult a kisgyerekekkel való közös mesélés. Azt láttam, hogy a mesék mindig úgy formálódnak, ahogyan a gyerek igénye viszi őket. Én mindig az aktuális igénynek megfelelően reagáltam, az aktuális hangulat, érzés köré szőttük a történetet. A könyv megjelenését követően elhívtak több helyre, iskolákba, könyvtárakba is mesélni, de én ilyenkor nem a meglevő történetet olvasom fel, vagy ha igen, csak példaként, hogy megmutassam, hogy lehet együtt mesélni. A gyerekeknek nagyon nagy igénye van arra, hogy a kreatív fantáziájukat használják. Van, aki már tudja, hogy kell, de volt olyan, akinek én mutattam meg – és elképesztő iramban kezdik el a tanultakat használni.

Miért tartod fontosnak? Milyen képességek , érzelmek kerülnek a felszínre?

A mesélés képessége összetett. Szereplőket kell kitalálni, és egy történetet, helyszínt. Bonyodalmat. A szereplőknek jellemet, érzelmeket. Meséje válogatja, hogy viszonyulnak a gyerekek a szereplőkhöz, de legtöbbször van egy kedvenc, akikbe saját magukat látják bele, és aki képi, áttételes módon az ő érzéseiket jeleníti meg. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a mesélő gyerek rájön: a mesét ő irányítja. Vagyis átjárást teremt a saját érzései és a külvilág között. A kreatív fantázia gyógyíthat is: ha el tudom mesélni, ami foglalkoztat, már félig meg is oldottam a problémát, még akkor is, ha senki más nem érti pontosan, miről is van szó, csak egy szép mesét olvasunk.

Tehetséges írópalántákat keresel, vagy?

Ebben az életkorban nem látszik, kiből lesz író. Az viszont látszik, kinek milyen a viszonya a nyelvhez, a fantáziához, milyen a beállítódása: inkább a logikai képességei dominálnak, vagyis inkább történetszálakat illeszt össze, bonyodalmakat teremt és rendez el, idősíkokat egyeztet, vagy pedig villanásokban tör fel a kreativitása: egy-egy szokatlan szókapcsolatban, képi elemben, rajzban. Vagy pedig az empátia, az érzelmi intelligencia az erős oldala: jól érti a szituációkat, a szereplők motivációját, érzelmi hátterüket, egymáshoz való viszonyát. Vagy éppen a képi látásmódja az erős: érzékletesen mondja el, milyennek képzeli azt a teret, ahol a mese játszódik. A kis létszámú csoportokban egymástól is tanulnak a gyerekek, és azt is megtanulják, milyen együtt létrehozni valamit, milyen együtt dolgozni kisebbekkel és nagyobbakkal is.

Személyes misszió?! 5K

Hiszek abban, hogy az írás, a kreativitás fejlesztése fontosabbá válhat a köztudatban. Az iskolai oktatásban kevés figyelmet kap, nincsen kreatív írás az irodalomórán, csak olvasunk, pedig énekórán énekelünk. Az 5K Központban gyerekeket és felnőtteket tanítunk írásra – nemcsak azokat, akik írók szeretnének lenni, hanem azokat is, akik a kreativitásukat, az önkifejező és kommunikációs képességüket akarják fejleszteni. Sokan nem gondolnak bele, de valójában nagyon nehéz pont azt mondani, amit mondani akarunk – és ehhez először értenünk kell önmagunkat is.

Tibenszky Móni Lisa
Felelős Szülök Iskolája

http://felelosszulokiskolaja.hu

Az eredeti cikk itt olvasható!